HATÁRTALANUL! 2019. 09. 17-20.

HATÁRTALANUL_LOGO 1. honlapra2019-2020. tanév

2019. szeptember 17-20. között iskolánk 46 diákja és 4 kísérő pedagógusa Romániába, Erdélybe utazott a Határtalanul! program keretében.

Az 1. napon ellátogattak Nagyváradra, ahol a várat tekintették meg, majd Nagyszalontára utaztak, ahol Arany János szülőházával és a Csonka-toronnyal ismerkedtek.

A 2. napot Várasfenesen indították, ahol a tájházban régi népi tárgyakkal, ruházattal és a népi élet szokásaival ismerkedtek. Ezután Magyarremetére utaztak, ahol a Fekete-Körös-völgyi magyarság gyönyörű református templomában jártak. Következő megállójuk a köröstárkányi világháborús emlékmű volt, ahol történelmi időutazáson vehettek részt. Délután a kiskohi Medve-barlangban csodálták a cseppköveket és az ősrégi medvecsontokat, majd a Pádis-fennsíkon kirándultak. Este vetélkedőn vettek részt, amelynek feladatai a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódtak.

A 3. napon az Erdélyi hegységben az Aranyos folyó mentén utazva és sok-sok métert felfelé túrázva érkeztek meg a Rozsda-szakadékhoz. A túra után Abrudbánya református temploma következett, ahol elhelyezték koszorújukat az 1848/49-es szabadságharc magyar áldozatainak emléktáblájánál. Délután érkeztek Torockóra, ahol előbb a Néprajzi Múzeum kiállításával ismerkedtek, majd az Unitárius templom udvarán megkoszorúzták a település 1. világháborús áldozatainak emlékoszlopát.

A 4. nap először Tordára vitte diákjainkat, ahol a Tordai-sóbányába látogattak. Fantasztikus látványban volt részük! Ezután Kolozsvár mellett utazva, Nagybányán áthaladva érkeztek meg testvériskolánkba, Szinérváraljára, ahol mindkét iskola műsorral kedveskedett egymásnak, majd diákjaink és tanáraink átadták adományaikat, ajándékaikat. Szinérváraljáról már Magyarország felé indult a kiránduló csoport. A kirándulás és az előkészítő óráktovábbi  képei a Galériában láthatóak.